Wat kost Google Ads

Als ik bij nieuwe klanten ben, krijg ik steevast de vraag wat adverteren bij Google kost. Jeroen hoeveel kost een klik op een advertentie mij? Dat is nog niet zo’n eenvoudige vraag. Het hangt namelijk af van veel factoren.

  • Hoe populair is een zoekwoord
  • Wat is je concurrent bereid te betalen voor een klik
  • Hoe relevant is je advertentie
  • Hoe is de kwaliteit van je zoekwoorden binnen Adwords

En nog heel veel andere factoren.

De advertentie veiling

Google werkt volgens een veiling mechanisme. Normaal zou het hoogste bod dan winnen, maar gelukkig hebben ze bij Google nog een paar andere wegingsfactoren meegenomen. 

Voor Google is het erg belangrijk dat ze de zoeker zo relevant mogelijke zoekresultaten aanbieden. Dit is namelijk waarom Google door zoveel mensen gebruikt wordt. Als je telkens websites voorgeschoteld krijgt die niet voldoen aan je vraag dan ga je een andere zoekmachine gebruiken.

Kwaliteitsscore

Om dit goed te kunnen doen heeft Google de kwaliteitsscore bedacht. In een vorig blog heb ik beschreven hoe dit werkt en wat je kunt doen om dit zo goed mogelijk te krijgen.

Door je kwaliteitsscore te vermenigvuldigen met je cpc krijg je een ad-rank. Deze ad-rank bepaald je positie.

De prijs die je uiteindelijk betaald word berekend door de ad-rank van de advertentie te delen door je kwaliteitsscore. Ik weet het, het wordt nu abracadabra. Kun je je voorstellen dat ik nooit exact kan vertellen wat een klik kost?

Google’s CFO heeft eens een YouTube film gedeeld waarin hij het verhaal uiteen zet. Ik val er zelf altijd bij in slaap, maar het is wel een duidelijke uitleg.

Hoe hou je de kosten in de hand

Om te zorgen dat je niet opeens heel veel kosten kwijt bent kun je een vast budget instellen bij Google. Hierdoor weet je zeker dat je niet boven een bepaald bedrag per dag komt. En door het goed beheren van je campagne kun je de kosten per klik drukken.

Meer weten?

Wil jij nou weten wat een Google Ads campagne kost? Maak een afspraak dan kijken we samen naar de mogelijkheden.